Hvad er forskellen på døgnbehandling, dagbehandling og ambulant behandling?

//

Hvad skal jeg vælge? Døgnbehandling, dagbehandling eller ambulant behandling?

Der er mange forskellige behandlingsformer for alkohol- og stofmisbrug. De fleste behandlinger foregår ambulant, hvilket vil sige, at man ikke skal bo på et behandlingscenter. Men der er også andre muligheder som f.eks. døgn- og dagbehandling. Så hvad er forskellen på de tre behandlingsformer?

Døgnbehandling

Døgnbehandling foregår på et behandlingscenter, hvor man bor i perioden og får behandling. Behandlingen kan f.eks. bestå i samtaleterapi, gruppeterapi og/eller medicinsk behandling, som ofte vil være i form af abstinens reducerende medicin. Døgnbehandling er en intensiv behandling, hvor man er i kontakt med andre i samme situation. Døgnbehandling er ofte forbeholdt folk, der har et alvorligt misbrug, eller som har prøvet andre behandlingsformer uden at få den ønskede effekt.

Dagbehandling

En dagbehandling foregår på en klinik eller et behandlingscenter, hvor man kommer til at deltage i forskellige former for behandling. Man behøver ikke at bo på klinikken, hvilket ”dag” betyder, men man kommer der hver dag i en vis periode. Dagbehandling er en mindre intensiv behandling end døgnbehandling, men den kan stadig være effektiv.

Ambulant behandling

Ambulant behandling foregår uden for et behandlingscenter. Man behøver ikke at bo på et behandlingscenter, og man kommer kun, når man modtager behandling. Behandlingen kan f.eks. være samtaleterapi, gruppeterapi og/eller medicinsk behandling. Ambulant behandling er en meget udbredt og almindelige behandlingsform, og den kan være effektiv for mange.

Hvad skal du vælge?

Der er som sådan ikke et rigtigt eller forkert svar på, hvad der er den bedste behandlingsform. Det afhænger af mange forskellige ting som f.eks. graden af misbrug og hvilke andre behandlingsformer, der har været prøvet. Så hvis du overvejer at gå i behandling for alkohol- eller stofmisbrug, kan det være en god idé at tale med en misbrugskonsulent eller anden form misbrugsbehandlingspersonale for at finde ud af, hvilken behandlingsform der vil være bedst for dig.

Andre behandlingsmuligheder

Ofte efter endt behandling vil du blive opfordret til at møde op hos anonyme alkoholikere (AA), hvor du kan få støtte fra andre der har gennemgået det samme som dig.  Men AA er ikke kun for ædru alkoholikere, man kan nemlig også få støtte hvis man endnu ikke er ædru. Om det kan erstatte en decideret behandling, har vi ikke indsigt til at udtale os om, men steder som f.eks. AA og NA kan give en række redskaber der kan motivere dig til at blive ædru eller stoppe med dit misbrug.

Vindenergi Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark

Kontakt

Om os

Blog

Tilmeld din virksomhed nu