Det er et ønskeligt scenarie, at kryptovalutaer som Ether (baseret på Ethereum) kører på vindenergi. Dette er dog meget svært at opnå, da man ikke kan tvinge alle aktører på Ethereum-netværket (blockchainen) til udelukkende at anvende vindenergi. Svaret må derfor være, at det ikke er muligt at svare på, men på sigt kunne det godt være muligt, hvis det blev til et krav fra lovgiverne i de forskellige lande. Her tænkes der på de lande, hvor de fleste nodes og miners er.
Positiv udvikling alligevel
Selv om svaret på denne artikels overskrift var, at Ethereum ikke kun kører på vindenergi, så har de implementeret nogle tiltag, der gør, at det energi der bliver brugt, det bliver minimeret ekstremt meget. Faktisk så meget, at energiforbruget falder til nærmest ingenting, hvis man sammenligner med udgangspunktet. Hvis udgangspunktet var indeks 100, så falder det til indeks 1 på sigt. Vi kommer mere ind på det senere. Hvis man så kunne sørge for at det resterende forbrug kørte på vindenergi eller andre bæredygtige energikilder, så ville det være perfekt.
Ethereum forventer at deres energiforbrug falder med 99%
Det lyder måske lidt mærkeligt, at vi snakker om Ethereum som en entitet, når det er en decentraliseret blockchain, som ingen bestemmer over. Der er dog nogle centrale interessenter, som sørger for at denne blockchain bliver videreudviklet. Når vi så nævner Ethereum som en entitet, så menes der Ethereum Foundation. De har på deres hjemmeside i 2021 skrevet, at de forventer at Ethereum-netværket kommer til at bruge 99% mindre energi (læs: strøm) inden for et par år. Dette skyldes, at Ethereum på sigt ikke kommer til at anvende proof of work. De skifter over til proof of stake.
Ingen forventninger til at Bitcoin følger med
Verdens største kryptovaluta kunne måske få et bedre ry ved at følge med Ethereum og skifte over til proof of stake. Dette kommer dog ikke til at ske, hvis man skal tro på forskellige medier. Dette skyldes nemlig, at der er investeret så forfærdelig mange penge i Bitcoin-relateret infrastruktur, at der ikke er et incitament til at skifte over. Det bliver simpelthen for dyrt for folk, hvis de bare skal smide en masse specialiseret hardware ud. De vidste i forvejen godt, at det udleder meget co2 at have minere kørende, hvorfor de nok ikke kommer til at ændre mening, med mindre der er nogle økonomiske incitamenter for dem.
En løsning kunne være, at staten gav tilskud, hvis man bortskaffede sit mining-udstyr på ansvarlig vis. Vores opgave som medie er dog at rapportere om udviklingerne på de forskellige fronter og ikke at komme med forslag til lovgivning, hvorfor man blot skal se det ovenstående som en tanke.