I de seneste år har der været meget snak om vedvarende energi, og det er der god grund til.
Da virkningerne af klimaændringerne bliver mere og mere tydelige, er det klart, at vi er nødt til at finde alternative energikilder, der ikke er afhængige af fossile brændstoffer. Ud af alle de vedvarende energimuligheder, der findes, er vindenergi en af de mest effektive og pålidelige. Her er nogle af grundene til, at vindenergi er et bedre valg end kul og naturgas.
Fornybar og rigelig
En af de største fordele ved vindenergi er, at den er vedvarende. I modsætning til kul og naturgas, som er begrænsede ressourcer, der en dag vil være opbrugt, er vindenergi en uendelig energikilde. Desuden er vind en af de mest rigelige energiformer på jorden. Det anslås, at hvis vi kunne udnytte al den vindkraft, der er til rådighed, kunne vi dække den globale energiefterspørgsel mere end 100 gange mere.
Ren og miljøvenlig
Et andet stort salgsargument for vindenergi er, at den er ren. I modsætning til kul og naturgas, som afgiver skadelige forurenende stoffer til atmosfæren, når de brændes, producerer vindmøller ingen emissioner. Det gør dem meget mere miljøvenlige og bidrager til at bekæmpe klimaændringerne.
Omkostningseffektivt
Ud over at være miljøvenlig er vindenergi også omkostningseffektiv. Omkostningerne ved at producere elektricitet fra vindkraft er faldet drastisk i de seneste år og er nu billigere end både kul og naturgas i mange dele af verden. Og efterhånden som teknologien forbedres, vil disse omkostninger kun falde yderligere.
Der er mange andre fordele ved vindenergi, men disse er nogle af de vigtigste. Da verden står over for et stadigt voksende energibehov, er det klart, at vi er nødt til at finde renere og mere bæredygtige energikilder. Vindkraft er en levedygtig mulighed, som vi bør investere i i fremtiden.
EU har været førende i verden inden for vedvarende energi, men er stadig stærkt afhængig af kul og gas. Dette er kun blevet endnu mere tydeligt i forbindelse med krigen i Ukraine og sprængningen af Nord Stream 1 og 2. Der er dog et stort potentiale for, at vedvarende energi kan overtage markedet. Omkostningerne til vedvarende energi falder hurtigt, og de bliver mere og mere konkurrencedygtige i forhold til traditionelle energikilder. EU har sat et mål om at få 27% af sin energi fra vedvarende energikilder i 2030, og det er sandsynligt, at dette mål vil blive nået eller endda overgået.
Kul og gas vil fortsat spille en rolle i EU’s energimix i en overskuelig fremtid, men de vedvarende energikilder er langsomt ved at tage over. De er renere, mere bæredygtige og billigere i det lange løb. EU bør fortsat investere i vedvarende energikilder og arbejde på at udfase sin afhængighed af kul og gas.
Læs mere om EU’s energipolitik på graenselandsportal.dk