Hvad gør Danmark for at overholde Parisaftalen?

//

Hvad er Parisaftalen? 

Parisaftalen er en international klimaaftale, der blev indgået under FN’s klimatopmøde i 2015 i Paris. Formålet med aftalen er at bekæmpe den globale opvarmning og sikre, at verdens samlede udledning af drivhusgasser reduceres. Aftalen skal også hjælpe landene med at tilpasse sig de klimaændringer, der allerede er undervejs, og støtte udviklingen af bæredygtige energikilder.

 

Aftalen indeholder mål om at holde den globale temperaturstigning under to grader celsius sammenlignet med den industrielle revolution, og ideelt set under 1,5 grader. Dette skal opnås gennem en reduktion af udledningen af drivhusgasser, såsom kulstofdioxid (CO2) og metan.

 

Aftalen indebærer også, at landene skal indsende planer for, hvordan de vil nå deres mål for reduktion af udledningen af drivhusgasser. Derudover skal landene holde hinanden ansvarlige for at overholde de mål, de har sat for sig selv, gennem periodiske rapporter om deres fremskridt.

 

Parisaftalen er en ambitiøs aftale, der skal hjælpe med at sikre en bæredygtig fremtid for vores planet. Den er blevet ratificeret af mange lande verden over, men der er stadig et stykke vej at gå for at nå de mål, der er fastsat i aftalen.

 

Danmark har ratificeret Parisaftalen og har forpligtet sig til at reducere sine udledninger af drivhusgasser med 70% inden 2030 sammenlignet med niveauet i 1990. Dette mål er ambitiøst, men Danmark har allerede gjort en række ting for at nå det.

 

En af de største initiativer, der er taget i Danmark for at reducere udledningen af drivhusgasser, er omstillingen til vedvarende energikilder. Danmark har et ambitiøst mål om at være uafhængig af fossil energi inden 2050. Derfor har landet investeret i vedvarende energikilder som solenergi, vindenergi og biomasse. Danmark har også etableret et omfattende elnettet, der gør det muligt at importere og eksportere el fra og til andre lande.

 

Derudover er der også blevet implementeret en række politikker og initiativer, der skal reducere udledningen af drivhusgasser i Danmark. Dette omfatter for eksempel den såkaldte CO2-afgift, der skal opmuntre til en reduktion af udledningen af drivhusgasser ved at gøre det dyrere at udlede dem. Derudover er der blevet sat mål for, hvor meget biogas, der skal produceres i Danmark, og der er blevet oprettet en række programmer for at fremme udviklingen af bæredygtig transport, såsom elbiler.

Der er altså blevet gjort en række ting i Danmark for at nå målene i Parisaftalen, men der er stadig et stykke vej at gå, og der vil være behov for yderligere initiativer og politikker i fremtiden for at nå målene. Lokalt i kommunerne har regeringen implementeret DK2020, som giver kommunerne mulighed for at hente rådgivning og sparring til at udvikle lokale klimahandlingsplaner.