Derfor virker samtaleterapi

//

Det må efterhånden være almindeligt kendt, at noget af det værste man kan gøre, er at gå at gemme på sine problemer og forsøge at bære hele verden på sine egne skuldre, uden at nogensinde bede om hjælp.

Af samme årsag findes der mange gode råd online, som at blandt andet skrive sine tanker ned på papir eller tale med nogen. Nogle gange kan der dog blive tale om, at der bliver behov for at tale med en person, som er uddannet inden for terapiens verden. Særligt samtaleterapien – der også går under navnet psykoterapi – er en anerkendt metode herunder.

Terapiens har til formål at skabe forståelse, hvorefter man kan skabe de nødvendige forandringer og udvikle sig videre som menneske.

For at terapien kan få lov til at få sin fulde effekt, er det dog vigtigt, at der er etableret et rum og en ramme af tryghed, hvor der er total tillid mellem psykoterapeuten og patienten. Det er vigtigt, at patienten kan åbne sig og tale om de ting, der stresser, skaber angst, giver depressive tanker eller hvad problemet måtte være.

I selve samtalerne gøres der meget for, at patienten selv bliver klar over, hvorfor personen reagerer på særlige måder eller handler på bestemte måder. På den måde bliver man mere bevidste om, hvilke mønstre, som tegner sig i bestemte situationer. Derved kan man også begynde at se på, hvordan man får styr på sig selv og sine tanker i de bestemte situationer.

Vi ved fra erfaring med egen psykoterapeut i Odense, at samtaler kan hjælpe med at forbedre livskvaliteten for mange personer, der døjer med stress, angst, sorg, traumer, depression, kriser, lavt selvværd, mobning, skilsmisser eller problemer i parforholdet og meget mere.

Det at tale om tingene kan fungere som at åbne en ventil, der lader dig tømme et problematisk tryk i kroppen, som ellers forårsager negative tendenser. Fokus er på, at patienten oplever accept af sig selv og bliver i stand til at arbejde med negative følelser og genvinde styringen over sit liv.