Hvad er en Juleengel?

//

De fleste af os har sikkert set en Juleengel, men ved du også, hvad de er, og hvor de kommer fra? I denne blogpost vil vi kaste et blik på historien bag Juleenglene, så du kan få en bedre forståelse af disse smukke skabninger.

 

Juleenglene er et af de mest genkendelige symboler på julen, og de fleste af os har et eller flere stykker pynt med engle på. Men ved du også, hvad en Juleengel er, og hvor de kommer fra? I denne blogpost vil vi kaste et blik på historien bag Juleenglene, så du kan få en bedre forståelse af disse smukke skabninger.

 

Englene har altid spillet en stor rolle i kristendommen, og mange steder i Bibelen finder man referencer til engle. En af de mest berømte referencerer til englene er selvfølgelig Lukas 2:8-14, hvor vi læser om englene, der sang til glæde for Guds folk den første jul. Det er dog ikke kun i Bibelen, at englene har haft en stor rolle; i tidens løb har der været mange fortællinger og legender om engle – både gode og onde.

 

De første juleengle optræder dog først i tiden efter reformationen. På denne tid begyndte man at se julen som en mere familieorienteret højtid, hvor fokus ikke længere var på gudsdyrkelse alene. I stedet begyndte man at se julen som en hyggelig højtid, hvor man kunne samles om ilden og nyde god mad og drikke sammen med sin familie og venner. Og det var netop under disse omstændigheder, at juleenglene blev født.

Alt i Bibelen

De fleste af os forbinder nok juleenglene med deres oprindelse i Tyskland; men faktisk er det ikke helt rigtigt. Selvom Tyskland er et af de lande, der især har taget juleenglene til sig – både med hensyn til udformningen af dem samt deres betydning – så er det ikke herfra, at juleenglene stammer fra. Deres oprindelse kan nemlig spores helt tilbage til England i 1600-tallet. Her blev der nemlig udgivet et digt af den berømte poet Robert Herrick med titlen “Ceremonies for Christmasse.” I digtet beskrives der to unge piger iført fine kjoler; men det interessante her er ikke ungerne selv – det er pynten på kjolerne. For ifølge Herrick’s digt var ungerne iført guldringe med smykker i form af “smaa Engel.” Og dette var altså den allerførste gang, at vi finder referencer til engle i forbindelse med julen!

 

Det skal dog siges, at det ikke alene var Robert Herrick’s digt, der introducerede englene til julen; men det var ham – sammen med andre forfattere og digtere på denne tid – der virkelig populariserede dem. Og fra England spredte ideen sig så hurtigt som muligt resten af Europa; især Tyskland tog ideen virkelig til sig, og her udviklede man både figuren og dens betydning yderligere. Siden da har Juleenglene været et fast inventar i enhver dansk families juletraditioner – lige fra pynting af træet til uddeling af gaver under træet den 24. december!

 

Konklusion:

Som du kan se, har Juleenglene en lang historie bag sig – selvom de mest af os nok forbinder dem primært med Tyskland. Men uanset hvor vi forbinder dem fra – så spiller de utroligt vigtige roller i vores juletraditioner; fordi de minder os alle om Julens sande budskab om uskyldighed, naivitet og uskyldighed. Tak fordi du læste med! Vi håber indlægget har givet dig lidt ny viden om Juleenglene!

Vindenergi Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark

Kontakt

Om os

Blog

Tilmeld din virksomhed nu