Sådan vælger du den rette kran til dit projekt

//

En kran er et nyttigt værktøj i forbindelse med mange forskellige byggeprojekter – og i mange tilfælde er en kran endda en nødvendighed. Nogle opgaver er nemlig decideret umulige, når man ikke har en kran til rådighed – og andre opgaver er alt for tidskrævende og dermed omkostningstunge, hvis man prøver at spare en kran væk. En kran er simpelthen et uundværligt værktøj til det hårde arbejde.

En kran er dog ikke kun en kran. Der findes mange forskellige kraner, hvor nogle passer bedst til ét projekt og en anden passer bedst til et andet projekt. Det er derfor vigtigt, at man er klar over, hvad kranen skal bruges til, når man lejer en kran. Primært skal du her svare på 3 spørgsmål, når du skal finde ud af, hvilken projekt du skal vælge:

Hvor meget skal den kunne løfte?

Når du skal vælge den rette kran, skal du i første omgang vide, hvad og hvor meget den skal kunne løfte, dvs. løftekapaciteten. Løftekapaciteten defineres også som en krans løfteevne, som er, hvor meget kranen kan løfte i forhold til hvor tæt kranen er på det, der skal løftes. En kran kan ofte løfte mere, jo tættere den er på det, der skal løftes – men for at vælge den rette kran til opgaven skal du altså vide, hvor mange ton, der skal løftes samt hvor tæt kranen kan komme på det, der skal løftes.

Hvor meget må den fylde?

En kran er en stor maskine, men den findes faktisk i flere forskellige størrelser og dermed også i forskellige prisklasser. Når du skal vælge den rette kran, skal du gerne i forvejen vide, hvor meget plads, du har til rådighed til kranen. Hvis der f.eks. er tale om en byggeplads med rigelig plads, har du i det store hele frit valg på alle hylder. Hvis du dog har en byggeplads, hvor der ikke er den store plads til rådighed, bør du i stedet vælge en tårnkran. Den fylder nemlig ikke det store på en byggeplads.

Skal den kunne flyttes rundt på?

Der findes forskellige slags kraner; nogle kan flyttes på, imens andre er statiske. Når du skal vælge den rette kran til din opgave, bør du derfor overveje, om du har brug for en kran et enkelt sted eller om du har brug for at kunne flytte på den. Hvis kranen skal bruges flere steder inden for korte tidsrum, er det bedst at vælge en kran, der kan flyttes på, f.eks. en lastbilkran. Statiske kraner kan også flyttes, men ikke på samme måde og ikke inden for en kort tidsramme.

Når du skal vælge den rette kran til dit projekt, skal du have et svar på alle disse spørgsmål. Det kan godt være svært at svare på, så derfor kan det være en god idé at tage et professionelt kranfirm med på råd, f.eks. BAS KRANER. De har mange års erfaring med at finde den rette kran til ethvert projekt.

Vindenergi Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark