Fluefiskeri – en poetisk dans med naturen

//

Måske husker du tilbage til dengang du stod med din bedste ven på havnekajen og hev den ene ålekvabbe efter den anden op af det halvplumrede vand. Måske var I trasket derned i jeres grønne gummistøvler kun bevæbnet med en pind med en nylonsnor og en rusten krog med en vrikkende regnorm for enden. Måske vil du gerne genopleve glæden og stoltheden fra den dag for længe siden.

Fiskeri med lyst

I dag er du selvfølgelig voksen og trasker ikke ned til havnen med en pind i hånden. I hvert fald er pinden nok en anden, dyrere version. For selvom du er voksen, behøver du ikke undvære glæden og stoltheden ved at fange din egen aftensmad og samtidig nyde naturen og stresse helt af. Med den rigtige stang, den rigtige line og det rigtige fluehjul til havørrede er du godt på vej. Så bliver lystfiskeriet netop det – en lyst.

Er du til sø eller kyst

Stang, line og hjul skal passe sammen. Mange har en tendens til at fokusere kun på stangen, og en god fluestang er bestemt vigtig og skal da også vælges som det første. Før man vælger en stang, skal man vælge hvilke fisk, man er ude efter. Vil du hygge dig ved den lokale put and take-sø eller vil du udfordre naturen ved den forblæste kyst? Regnbueørred eller havørred? Hvis du foretrækker søen, skal fiskestangen være let, men går du op imod de stærke kræfter ved kysten, skal du have en noget tungere stang. Dernæst skal du vælge, hvilken line, du vil bruge og som tredje ting skal du tage stilling til fluehjulet.

Dansen med naturen

Måske tænker du, at hjulet ikke er det vigtigste, men hvis du vælger et fluehjul, der er i dårlig kvalitet eller ikke passer til din stang, så tager du lysten ud af fiskeriet. Din line skal kunne løbe let og danse hen over bølgerne. Og netop fornemmelsen af at danse med naturen er en vigtig del af fluefiskeriet. Det skal være flydende og poetisk og ikke standses af et hjul, der bremser linen eller bringer stangen ud af balance.  Vægtmæssigt skal fluehjulet passe til stangens vægtklasse – og dermed jo også til de fisk, du er ude efter. Hvis du gerne vil begynde ved søerne og med tiden flytte fiskeriet til kysten, kan du vælge en mellemtung fluestang med hjul, der passer til.

Fluer i mange farver

Når du har valgt din stang og dit fluehjul, kan du bevæge dig videre til at vælge fluer. De små virrende ting med en krog på maven, som gerne skal snyde fiskene til at bide. Du kan købe dem færdige. Der er millioner af fine fluer på markedet i alle regnbuens farver. Men du kan også binde dem derhjemme af fjer og glittertråde, pels og metalkroge. Og skulle du nu have en lille udgave af dig selv, der står klar i de grønne gummistøvler, så er det måske meget sjovt selv at binde fluerne, før man trasker ned mod havnekajen.

Vindenergi Mærket

En del af Xcale Group

Bygvænget 47
4720 Præstø
Danmark