Der er mange faktorer at tage hensyn til, når du skal vælge den rigtige type boligopvarmning. Hver løsning har sine egne fordele og ulemper, og det kan være svært at beslutte, hvilken løsning der er bedst for din specifikke situation.
Én ting er dog sikkert: Med de konstant stigende olie- og gaspriser, bæredygtige alternativer ser mere og mere tiltalende ud.
En mulighed, der vinder popularitet, er træpillefyret.
Pillefyr er en type biomassekedel, hvilket betyder, at de omdanner organisk materiale til energi. De består normalt af træpiller, men kan også indeholde andre typer biomasse som f.eks. majs, halm eller papir.
Fordelene ved pillekedler er bl.a.:
-De er meget billigere at drive end olie- eller gaskedler og kan spare dig op til 50 % på dine varmeudgifter.
-Pillekedler er meget effektive og kan have en virkningsgrad på op til 95 %.
-De er kulstofneutrale, så de ikke bidrager til klimaændringerne.
-De er meget nemme at betjene og kan styres ved hjælp af en termostat, ligesom en konventionel kedel.
Den eneste ulempe ved pillekedler er, at de kræver en større startinvestering end olie- eller gaskedler. Men med de besparelser, du opnår på dine varmeregninger, de vil hurtigt betale sig selv tilbage.
Hvis du overvejer at skifte til en træpillekedel, er det første skridt at undersøge de forskellige typer og vælge den, der passer til dig. Sørg for at medregne omkostningerne til installation og løbende vedligeholdelse, når du træffer din beslutning.
Hvorfor vælge biobrændstof?
Biobrændsel er en miljøvenlig energikilde, der ikke frigiver skadelige drivhusgasser som kuldioxid. Biobrændstoffer producerer kun den samme mængde kuldioxid, som biomassen formåede at optage i løbet af sin levetid. Hvis man sammenligner biobrændstoffer med andre energiformer, er de meget billigere. F.eks. koster det kun halvt så meget som olie og næsten 4 gange mindre end opvarmning med elektricitet.
Hvor mange træpiller skal du bruge hvert år?
Det afhænger af, hvor meget varme dit hus har brug for, hvor effektiv træpilleovnen er, og kvaliteten af træpillerne. Men som en generel regel kan en gennemsnitlig husstand med et hus på 155 m2 og en træpilleovn med en effektivitet på 80 % bruge ca. 4.000 kg træpiller om året.
Sådan opbevarer du træpiller
Opbevaring af træpiller er vigtig. Du ønsker ikke at opbevare dem på en måde, hvor der kan dannes kulilte, og hvor de begynder at varme op og antændes. Kulilte er usynligt og har ingen lugt, så du kan ikke vide, om det sker. Det kan være livsfarligt.
Sørg for, at dine træpiller opbevares på et tørt og køligt sted, f.eks. i en tør kælder, et udhus eller en lade. Du kan også lægge dem under et halvtag, hvis det er varmt udenfor, så de ikke bliver for varme.